Blog či neblog?

7. února 2019

Vložit na web sekci blog není jen tak. Musíte pak totiž sem tam něco napsat.

ilustrační obrázek

S novým webem přichází nová éra. Blogujeme.

Chvíli jsme zvažovali, zda si na sebe dobrovolně ušít tenhle bič. Nakonec převážily přínosy a jdeme do toho. Domov bez zámku pevně stojí za myšlenkou transformace sociálních služeb a držíme palce všem organizacím, které se rozhodli změnit svůj systém péče a do procesu transformace vstoupit. Fandíme i novým organizacím a neziskovkám, které vyznávají obdobné principy pro život lidí s mentálním postižením.

Neskončili jsme u tiché podpory, ale rozhodli jsme se být na jejich cestě občasným aktivním průvodcem.

Během posledních třeí let prošlo už na 200 stážistů ze sedmi zemí naší organizací. Navštívili nás ředitelé, lidé z managementu, pracovníci přímé péče, klienti ústavů, pracovníci ministerstev, politici, starostové, fandové i odpůrci transformace. Vždy se snažíme otevřeně předat naše osobní zkušenosti, bez pozlátka, bez falše. Naše kapacity jsou však omezené a vždy budou. Protože gró naší práce tvoří poskytování sociálních služeb.

Blog vnímáme jako příležitost. Prostor, kde můžeme s ostatními sdílet naše zkušenosti, myšlenky, obavy, chyby, slepé uličky, ale i radosti a pokroky. Berte prosím v potaz, že my sami jsme stále v procesu, posouváme se a vyvíjíme. A doufáme, že vždy budeme. Změna je naše jediná jistota. Články na blogu jsou zrcadlem stavu, kde jsme právě teď. Je docela možné, že za rok, dva, tři na svoje starší názory budeme shlížet s úsměvem, jak jsme tehdy mohli… Jsme učící a učící se organizace. Otevřená novým informacím a postupům, hledající nové cesty. Chyba je příležitost ke zlepšení, ne ostuda.

Prosíme tedy o shovívavost především ty organizace, které jsou na cestě dál. Rádi se od vás naučíme víc. Máme za to, že sdílení je oboustranně obohacující proces.

Pro začátek jsme si předsevzali, že na blog dáme minimálně 4 články za rok. Uvidíme, jak moc nás to chytne, zda najdeme témata a kapacitu pro jejich zpracování. Přes koleno to lámat nebudeme. Na startu využijeme prostor k umístění některých našich starších prací. Snad Vám budou k užitku.

Autor: Hana Šeráková, ředitelka

Sdílet na Facebooku