Domov pro osoby se zdravotním postižením s nejvyšší mírou podpory

3. října 2023

Každá domácnost i každá naše služba je originální. Každá s sebou nese jiné příběhy našich klientů, jiná úskalí, radosti i starosti. Stejně jako jiné nároky a požadavky na naše zaměstnance. Někde je zapotřebí fyzické zdatnosti, někde psychické odolnosti, někde speciálních znalostí, nápaditosti, kreativity a důvtipu.

ilustrační obrázek

Tak třeba práce ve službě Domov pro osoby se zdravotním postižením. V Domově bez zámku máme 3 domácnosti tohoto typu, ve Velké Bíteši a v Hrotovicích. Ty jsou určeny především pro klienty s vysokou mírou podpory. Což v překladu znamená, že se jedná o službu, kterou využívají klienti, kteří potřebují více péče, mnohdy i ošetřovatelské. Často zde bydlí lidé, kteří mají mimo mentální postižení přidružené i jiné zdravotní neduhy. Mohou být imobilní či verbálně nekomunikují, a jsou tak plně závislí na péči našich zaměstnanců.

Když vstoupíte do domácnosti domova pro osoby se zdravotním postižením, na první pohled žádné rozdíly od běžného rodinného domu neuvidíte, jsou ale místa a vybavení, bez kterých bychom službu našim klientům nebyli schopni plnohodnotně zajistit. Některé pokoje jsou tak vybavené zvedacími zařízeními a dalšími kompenzačními pomůckami, v denních aktivitách máme snoezelen pro aktivizaci smyslů, relaxaci a navození klidu a pohody. Na chodbách či pokojích našich klientů můžete vidět spoustu obrázků a tabulek pro lepší komunikaci.

Ačkoliv se poskytovaná služba zaměřuje především na péči, snažíme se i přes to naše klienty co nejvíce do všech činností v rámci domácnosti i běžného života zapojovat. Stačí pár maličkostí, jako je třeba jedna oškrábaná brambora k obědu, nebo při pečení koláčků kontakt s těstem, ochutnání tvarohu, jestli je dobře dochucený. Nebo jen asistence při utírání nádobí. To nevadí, že klient zvládne jen jeden hrneček. Je ale platnou součástí domácnosti a pomáhá utvářet svůj domov.

A jak vlastně v domově pro osoby se zdravotním postižením žijeme?

Když je nálada vyrazíme, na fesťáček, či nějaký koncert. Nedávno jsme navštívili například koncert Petra Bendeho. Když máme toulavé boty, vyrazíme na dovolenou. Když se chceme naučit něco nového nebo vypadnout na chvilku z domu, můžeme vyrazit do denních stacionářů nebo na zahradní terapii. Když máme chuť, můžeme zajít na pivko, zákusek či kávu nebo na pořádný nákup.

Když ale dochází síly a my už netoužíme po žádném zážitku, můžeme si užívat klidu, relaxu a pohody díky bazální stimulaci, našemu snoezelenu, nebo návštěvě canisterapie či terapeutického kozlíka.

Máme na výběr a můžeme se rozhodnout my sami a to je to nejdůležitější.

Jsou ale také dny, kdy nám dochází síly a zlobí zdravíčko, proto jsou zde připravené vždy usměvavé sestřičky a když už se nachýlí čas na závěr našeho života, jsou zde všichni připraveni doprovodit nás důstojně s otevřeným srdcem i vlídným pohlazením k pokojné smrti.

Život v domově pro osoby se zdravotním postižením je stejný jako všude jinde. Jsou dny, kdy se ozývá smích, radost a pohoda, někdy je zapotřebí pot a úsilí, abychom mohli dojít k vytouženému cíli.

Sdílet na Facebooku