Objevený talent

4. srpna 2021

Pan Dufek si s oblibou pouští country muziku, kterou rád poslouchal společně s panem Drahošem Štefkou, když společně bydleli v domácnosti v Okříškách ( Boroví ). Dostal od něj několik CD, např. Michal Tučný, Petr Spálený apod., které si pravidelně přehrává. Na DVD si rád pouští skupinu Šlapeto, ale také si často jen tak prozpěvuje lidové písničky.

ilustrační obrázek

Bylo to někdy na podzim, když si zpíval ve svém pokoji a já mu potom řekl, že pěkně zpívá a zná hodně písniček. On na to odpověděl, že by si rád k tomu zahrál na heligonku, na kterou prý v mládí hrával a zrovna teď si na to vzpomněl. Řekl to tak přesvědčivě, že jsem mu to od první chvíle věřil, akorát jsme si ujasnili, že jde o klasickou - knoflíkovou heligonku, a ne o klávesovou harmoniku (akordeon). Pan Dufek mi potom vyprávěl, jak ho v dětství naučil hrát tatínek a on pak  hrával na různých rodinných oslavách a později i na sestřině svatbě.

Hovořil jsem o tom se svými kolegyněmi a se souhlasem pana Dufka jsme vymysleli, že jeho přání přihlásíme do projektu „Ježíškova vnoučata“. Toto přání se rozhodl splnit pán z jižních Čech, který chtěl hned v lednu pana Dufka osobně navštívit, na heligonku zahrát a současně mu jí půjčit, aby si na ni po letech zkusil zahrát on sám. Nakonec se toto přání kvůli pandemii zrealizovat nepodařilo. Teď už je ale situace lepší, a tak bychom mohli pána oslovit, jestli by měl chuť přijet. ☺

Někdy v dubnu jsem se dozvěděl, že můj kamarád Petr Švaříček má doma nejen kytary, ale také dvě heligonky. Vyprávěl jsem mu o p. Dufkovi a on se nabídl, že by mu jednu z nich klidně půjčil. Nakonec jsme se domluvili, že heligonku půjčíme na oslavu narozenin pana Františka Puklického, která byla naplánována na sobotu 5. června 2021.

Heligonku jsem přinesl již v pátek večer, p. Dufek jí vzal a okamžitě zahrál. Myslím, že první písnička byla „Do lesíčka na čekanou“, následovaly další, a to „Vraný koně“, „Nešťastný šafářův dvoreček“ a s naprosto šťastným výrazem ve tváři se mě zeptal: „Tak co, umím hrát?“ odpověděl jsem: „Já jsem Vám to Tondo věřil“ a společně jsme se shodli, že kolegyním spadne brada, až to uslyší. (A taky že spadla… Upřímně řečeno, moc jsme tomu nevěřili, protože pan Dufek nám často vypráví, že se potkal s Jágrem, Donutilem, nebo popíjel s Karlem Gottem… No, budeme muset tyto informace přehodnotit. ☺

Druhý den zahrál na oslavě pana Puklického a myslím, že i ostatním spolubydlícím se to líbilo. Opět bylo úžasné sledovat jeho spokojený výraz. K některým melodiím zkoušel i zpívat a přidávali se i ostatní.

Kolegyně natočila krátké video, o které se s Vámi rádi podělíme.

Heligonku máme zatím půjčenou na týden, a tak pan Dufek může hrát kdykoliv, když má chuť a náladu. Jde mu to čím dál lépe.

Moc by si přál, kdyby si mohl koupit heligonku, kterou by měl neustále k dispozici …

\ Marcel Bosák

Sdílet na Facebooku